0-3 MND

Bedtijden voor kinderen

Als het aan je kindje ligt, keet-ie hele nachten door. Maar als het bedtijd is, dan is het toch echt over met de pret. Alleen, hoe laat hoor je eigenlijk de pin erin te hakken? Hoeveel uur onder de wol is normaal voor een kind, op welke leeftijd? En hoe weet je nou of-ie genoeg slaap krijgt? Alles over de slaapbehoefte van je opgroeiende kind.

Waarom hebben kinderen veel slaap nodig?

Je kindje vroeg naar bed brengen heeft twee hele grote voordelen: meer me-time én meer slaap voor jou en je partner. Maar genoeg slaap is voor je kind ook superbelangrijk. Het stimuleert de groei en is nodig om alle nieuwe mijlpalen en opgedane kennis te verwerken. Uit onderzoek kwam naar voren dat kinderen die genoeg slapen minder vaak ziek zijn, beter gehumeurd zijn, minder vaak blessures oplopen en minder snel afgeleid zijn. Schoolgaande kinderen kunnen beter opletten in de klas en hebben een beter geheugen. Ook blijkt dat pasgeboren baby’s leren in hun slaap.

‘Je kindje vroeg naar bed brengen heeft twee heel grote voordelen: meer me-time en meer slaap voor jou en je partner.’

Hoeveel slaap heeft je kleine nodig?

Dat verschilt per kind en per leeftijd, maar richtlijnen kunnen wel helpen. Onderstaande slaaptijden zijn gemiddelden. Tikt jouw baby bij lange na niet de 15 uur per dag aan? Maak je niet meteen druk. Is je baby vrolijk en groeit hij goed? Dan functioneert hij gewoon goed op de slaap die hij krijgt en is er echt geen reden tot paniek.

Baby’s

De allerkleinste kindjes slapen naar behoefte. Een baby regelt dit zelf, wel is het belangrijk dat je op vermoeidheidssignalen let en ze leert herkennen. Slaaptijden bepalen is bij een baby nogal lastig, omdat er nog geen ritme is. Makkelijker is het te kijken naar wakkertijden. Bij veel baby’s kun je het volgende schema aan (proberen te) houden.

Leeftijd                                   Wakker na een slaapje
0-2 weken                             30-45 minuten
2-6 weken                             45-60 minuten
7-12 weken                           60-75 minuten
3-5 maanden                        1,5 uur

0 tot 1 maand
In de eerste maand slaapt je baby gemiddeld 15 tot 17 uur per etmaal. Hij heeft dan nog geen besef van dag en nacht. De slaapjes duren twee tot vier uur, maar hazenslaapjes zijn natuurlijk ook aan de orde van de dag.

1 tot vier maanden
Na een week of zes komen baby’s vanzelf in een nieuw ritme, dat in de buurt komt van ons dag- en nachtritme. Meestal slaapt je baby dan het langste in de avond, soms wel vijf of zes uur. En vijf uur geldt al als doorslapen, dus die kan je nu misschien al in je zak steken. Een baby die tussen de één en vier maanden is slaapt per dag ook nog 15 tot 17 uur.

4 tot 12 maanden
Gemiddeld hebben baby’s tot zes maanden nog behoefte aan zo’n drie dutjes per dag, eentje in de ochtend, een in de middag en nog een kort dutje in de namiddag. Dat worden er geleidelijk aan twee, van in totaal 2 tot 3 uur. In deze maanden kun je een routine introduceren en je baby daarmee stimuleren om een gezond slaapritme te ontwikkelen. De meeste baby’s beginnen tussen 19.00 en 20.00 flink in hun oogjes te wrijven, en zijn dan klaar voor dromenland. Je baby slaapt nu misschien ook al hele nachten door en tikt gemiddeld zo’n 14 tot 15 uur per dag uur slaap aan.

Dreumesen en peuters

1 tot 3 jaar
Dreumessen en peuters hebben 12 tot 14 uur slaap per etmaal nodig. Dreumessen kunnen vanaf ongeveer anderhalf hun ochtenddutje overslaan, en inruilen voor een lange middagslaap. Peuters gaan normaal gesproken tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden wakker tussen 6.00 en 8.00.

Kleuters

3 tot 6 jaar
Je (bijna) naar de basisschool-gaande kind kan het beste onder zijn sterrenhemel kruipen tussen 19.00 en 20.00. Tussen 6.00 en 8.00 wordt hij doorgaans weer wakker. Breng je ‘m later naar bed, dan zal-ie overdag moe en minder geconcentreerd zijn. Tot je kind vijf is, krijg je de middagdut er nog wel in. Daarna is het schluss. per dag slapen kinderen in deze leeftijdscategorie zo’n 10 tot 12 uur.

Checklist: Krijgt jouw kind genoeg slaap?

Weet je niet zeker of je kleine genoeg slaap krijgt? Ga deze vragen dan eens na. Als het antwoord meestal ja is, heeft je kind waarschijnlijk een slaaptekort.

  • Valt je kind bijna altijd in slaap in de auto?
  • Moet je je kindje iedere ochtend wakker maken?
  • Is je kind vaak geïrriteerd of chagrijnig overdag?
  • Is je kind om sommige dagen van de week veel eerder moe dan zijn gewone bedtijd?

‘En dan nu het goede nieuws: je kan je kind helpen z’n ritme weer op de rails te krijgen.’

Slaapritme verbeteren

‘En dan nu het goede nieuws: je kan je kind helpen z’n ritme weer op de rails te krijgen. Voor je ‘t weet is slapen z’n nieuwe hobby, en heb jij je avond terug. Hier wat bonustips:

  • Geef je baby de kans om zelf in slaap te vallen. Zet het geluid van de babyfoon wat zachter, zodat je niet in de verleiding komt om bij elk hikje en zuchtje naar de wieg te snellen. Vaak lost je baby het zelf op, en valt-ie zo weer in slaap.
  • Creëer een routine. Je kunt al vroeg beginnen met een slaapritueel, zoals voorlezen en een washandje. Breng je kroost daarnaast niet later dan 21.00 naar bed, als ze jonger zijn dan tien. Na 21.00 duurt het langer om in slaap te vallen, en slapen ze onrustiger.
  • iPad uit na het avondeten. Voor uitgeputte schoolgaande kinderen kan dit helpen: beperk schermtijd in de avond. Als je na het avondeten geen schermen meer aanzet, wordt z’n natuurlijke ritme niet verstoord.