0-3 MND

Praktische tips voor borstvoeding en kolven

Ben je moeder geworden van je eerste kindje? Dan kan borstvoeding geven even wennen zijn, en zal je wellicht termen langs horen komen die je nog niet eerder hebt gehoord. We helpen je op weg.

 

Hoe weet ik of mijn baby genoeg drinkt?

Dit is een hele normale vraag, je kunt immers niet altijd heel duidelijk zien of je baby voldoende heeft gedronken. Gelukkig komt het bijna nooit voor dat een kindje niet genoeg krijgt. En goed nieuws: met een oplettend oog kun je aan je kleintje zien of hij of zij voldoende binnenkrijgt. Zo heeft je kindje in de eerste weken ongeveer zes natte luiers en twee tot vijf poepluiers (per 24 uur) wanneer hij of zij genoeg drinkt. Je baby’tje groeit goed en komt levendig over. Na 6 weken is het normaal voor je kleintje om ongeveer 3 tot 5 keer per dag te poepen, en soms kan het een aantal dagen overslaan. Dit komt omdat de darmen dan in staat zijn om alle moedermelk goed te verteren.

 

Wat zijn ‘regeldagen’ of sprongetjes?

In het eerste jaar gebeurt er zoveel in dat kleine lichaampje. Zo zijn er dagen waarop je baby onrustiger is en vaker wilt drinken: rond dag 10, 6 weken en 3 maanden. Dit worden ‘regeldagen’ genoemd. Dit komt omdat je baby zich erg snel ontwikkeld, en rond deze momenten heeft hij of zij een enorm snel groeiende behoefte aan voeding en geruststelling. Door onrustig te zijn zorgt je baby ervoor dat hij of zij ook echt meer voeding en aandacht krijgt. Best slim, toch? Misschien heb je ook wel eens van sprongetjes gehoord. Voor deze theorie is geen wetenschappelijk bewijs, maar er wordt verondersteld dat je baby zich bij week 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46 en 55 extra snel mentaal ontwikkelt, en op deze momenten dus wat onrustiger overkomt. Het is niet zeker of dit waar is, maar wat wel zeker is: elk kind ontwikkelt zich op een eigen, unieke manier.

 

Goed nieuws: met een oplettend oog kun je aan je kleintje zien of hij voldoende binnenkrijgt.

 

In welke houding geef je borstvoeding?

Gelukkig zal je kraamhulp je hierbij helpen, maar mocht je een geheugensteuntje nodig hebben, dan lees je hieronder hoe je je baby goed aanlegt. De allereerste stap is het bepalen van de juiste houding. Ja, je leest het goed: er zijn meerdere houdingen.

De Madonnahouding: deze houding wordt vooral bij oudere kinderen gebruikt omdat je kindje minder ondersteuning krijg dan in andere houdingen. Het hoofdje ligt hierbij in de kom van je elleboog, waarbij je handen de billetjes en onderrug ondersteunen.

 

 

Doorgeschoven zitten: dit komt vooral van pas wanneer je je borst in een bepaalde vorm wilt leggen voor je kindje. In deze houding vorm je de borst met je hand in de richting van het mondje van je kleintje. Met je andere arm ondersteun je je baby lichtjes.

 

 

Rugby: deze houding is geschikt bij grotere borsten en wanneer je een keizersnede hebt gehad. Ook is deze houding prettig als je je borst wilt vormen of je baby goede ondersteuning wilt bieden tijdens het voeden. In deze houding is meestal een kussen nodig.

Liggend voeden: Deze houding komt goed van pas wanneer zitten nog niet prettig is (in de eerste week). Ook ’s nachts biedt het een uitkomst. Het is belangrijk dat je de baby goed naar je toe draait.

Waar moet ik op letten als ik mijn baby vast heb?

In de allereerste stap heb je dus gekozen wat voor houding je gaat aannemen. In de tweede stap zorg je dat je baby prettig in je armen ligt, zodat hij of zij goed bij je borst kan komen. Vervolgens dien je het hoofdje en lichaam in een rechte lijn te leggen (dit hoeft niet horizontaal te zijn). Zorg dat de armpjes langs je borst liggen en dat jouw arm langs het ruggetje ligt. Je baby kan al bijna gaan drinken!

Aanhappen

In de derde stap zorg je dat dat de bovenlip ter hoogte van je tepel komt. Dan gaat je baby happen, waarbij jij het hongerige kleintje nog een handje helpt: wanneer je baby hapt help je hem of haar om zo dicht mogelijk bij de tepel te komen. Zorg hierbij dat het hoofdje iets naar achteren is gekanteld, waarbij je kindje dicht tegen je borst ligt.

Het voeden

In de vierde stap laat je je kindje rustig drinken. In de eerst minuten zullen de oogjes dicht blijven. Wanneer je baby uitgedronken is zorg je dat je hem of haar goed rechtop houdt om eventueel een boertje te laten. Nu is de tweede borst aan de beurt.

Tips voor het kolven van je borstvoeding

Kolven is een goede optie wanneer je baby niet in de buurt is, maar je hem of haar wel wilt voorzien van moedermelk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld flesjes (ideaal voor in de koelkast), borstvoedingszakjes (vriezer) of een ijsblokjeshouder (vriezer) gebruiken. Hoe laat je kolven zo snel en soepel mogelijk verlopen?

  • Zorg dat je op een rustige plek kunt zitten en kies voor een comfortabele stoel.
  • Zorg dat de omgevingstemperatuur aangenaam voelt en dat je iets te drinken klaar hebt staan voor jezelf.
  • Masseer en schud je borsten voordat je start.
  • Wanneer je aan je kind denkt, je iets warms drinkt, warme kompressen op je borsten legt en ontspant, stroomt de melk gemakkelijker uit je borst.

Zorg ervoor dat je de melk direct na het kolven in de koelkast of vriezer zet en bewaar de melk in kleine porties (wanneer je een portie eenmaal gebruikt kun je deze niet opnieuw bewaren). De melk kun je vervolgens drie dagen bewaren in de koelkast (wanneer deze op 4°C staat), in de vriezer is dit tot wel zes maanden (bij -18°C). Eenmaal ontdooid moet je de melk uit de vriezer binnen 24 uur gebruiken.