Uncategorized

Stuitligging: deze methodes helpen de baby draaien

Niet alle baby’s liggen aan het eind van de zwangerschap met hun koppie naar beneden. Sommige baby’s liggen dwars of andersom, met het hoofdje naar boven. Wat kun je doen om een baby in stuitligging te draaien?

Je kleine acrobaat draait zich gedurende je zwangerschap een slag in de rondte en moet uiteindelijk, zo rond de 36 weken, in de ideale geboortepositie gaan liggen. Veruit de meeste baby’s doen dat ook, en liggen tegen het einde van de zwangerschap klaar om in te dalen en geboren te worden – met het hoofdje als eerste. Maar wat als dat niet zo is? Wat doe je als je baby in stuit ligt?

Eigenwijze baby’s in stuitligging

Tussen de 34 en 36 weken liggen de meeste baby’s in de goede positie. Dat wil zeggen, met hun hoofd naar beneden en het achterhoofdje naar je buik gericht; de achterhoofdsligging. Slechts 5% ligt in stuitligging, dwars of in een afwijkende hoofdligging. Dit kan komen door een meerlingzwangerschap, afwijkingen aan de baarmoeder, omdat de placenta voor de uitgang ligt, er een vleesboom voor zit of omdat je baby een aangeboren afwijking heeft. Maar in de meeste gevallen is je kind gewoon eigenwijs (ha, nu al). Door een afwijkende ligging is de kans op een vaginale geboorte kleiner of zelfs onmogelijk en moet je baby met een keizersnede gehaald worden. Heb jij zo’n eigenwijs geval in je buik? Er zijn een aantal manieren om je baby te stimuleren zich om te draaien.

Door een afwijkende ligging is de kans op een vaginale geboorte kleiner.

Tip 1: Omgekeerde houding

Je kunt natuurlijk letterlijk op je kop gaan staan, maar voor de iets minder atletische aanstaande moeders onder ons, is het makkelijker een zogeheten omgekeerde houding aan te nemen, zoals de ‘ijsbeerhouding’. Hierbij is je hoofd lager dan je lichaam en geef je je kind ruimte om te draaien. Hoe je dit doet? Ga op handen en knieën zitten, breng je onderarmen plat op de grond, steun op je ellebogen en duw je billen omhoog. Rust met je hoofd op je armen en breng je bovenlichaam zo dicht mogelijk tegen de grond. Je kunt ook op je rug gaan liggen, met een kussen onder je billen en bekken. Strek je benen in de lucht en leg ze tegen de muur. Ontspan, en blijf lekker zo liggen. Er zijn mensen die zeggen dat ’t helpt om je baby in de juiste positie te visualiseren. Baat ’t niet, dan schaadt ’t niet toch? Doe dit vanaf 33 weken dagelijks 10 minuten.

Tip 2: Moxa-therapie

Je kunt het ook proberen met behulp van acupunctuur. De juiste benaming hiervoor is Moxa-therapie. Je gebruikt hiervoor een moxa-staafje: een soort sigaar gemaakt van gedroogd bijvoetkruid. Je houdt het gloeiende moxa-staafje dan twee keer per dag vlakbij de buitenkant van je kleine teen, aan het begin van je nagel. Dit is een acupunctuurpunt op de blaasmeridiaan en staat in verbinding met je baarmoeder. Zo zou de warme energie de baarmoeder kunnen bereiken en daar de baby in beweging zetten (en hopelijk te draaien). Kwaad kan het in ieder geval niet. Tot 36 weken kun je deze methode gewoon zelf thuis doen.

Tip 3: Uitwendig draaien met hulp van een verloskundige

Na 36 weken is de kans dat je baby uit zichzelf draait nog maar 8%. Je baby wordt steeds groter en de hoeveelheid vruchtwater neemt af. Als jouw baby dan nog met z’n koppie de verkeerde kant op ligt, word je doorverwezen naar de gynaecoloog of verloskundige voor een ‘versie’ (draaipoging). Hij zal je baby vanaf de buitenkant proberen te draaien door met zijn ene hand de billetjes vast te pakken en met de andere hand het hoofdje van je baby. Door zachtjes te duwen kan je kind naar de juiste positie draaien. Dit kan pijnlijk zijn, maar is wel veilig en effectief (in 40% van de gevallen is de versie een succes). Een uitwendige versie kan tot aan de geboorte worden uitgevoerd.

Philippine Dankelman (30) woont in Haarlem met Reinier (35), James (5) en Philip (3) en is zwanger van de derde.

Bekende mama Marlijn Weerdenburg kreeg tijdens de bevalling nog te maken met een last-minute sterrenkijker. Lees het interview hier. Denk je dat die term een belletje doet rinkelen bij vaders-in-spe? Kijk Wereld van het vaderschap en lach je een breuk.

Een uitwendige versie, zou jij het doen?

Loading ... Loading ...