8-9 MND Gluten

Alles over gluten

Misschien heb je er weleens mee te maken gehad: een kindje op het kinderdagverblijf, een vriendje of vriendinnetje op de peuterspeelzaal of misschien heeft jouw eigen kind een glutenintolerantie.

 

Wat is een glutenintolerantie?

Een glutenintolerantie (ook wel: coeliakie) is een overgevoeligheid voor gluten.

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt. Ook haver bevat vaak sporen van gluten.

Gluten kunnen door de meeste volwassenen en kinderen goed verwerkt worden. Je kunt vanaf 4 maanden ook al kleine hapjes geven die gluten bevatten (zoals een zacht stukje brood, eventueel gedoopt in borstvoeding of opvolgmelk). Wachten met het aanbieden van gluten tot na 6 maanden is niet nodig en is ook niet aan te raden.

Coeliakie, ofwel glutenintolerantie, komt bij zowel volwassenen als kinderen voor, 1% van de Nederlanders heeft coeliakie. Het blijkt dat de kans groter is om glutenintolerantie te ontwikkelen als een familielid het ook heeft, maar hoe het precies ontstaat is niet duidelijk.

 

Wanneer iemand met coeliakie gluten eet, krijgt hij of zij hier last van. Er gaan verschillende klachten gepaard met een allergie of intolerantie voor gluten. De enige manier om dit te voorkomen is het volledig mijden van gluten. In de praktijk gaat het om veel producten, zoals brood, pasta, crackers en koekjes. Ook kan het in producten zitten waar je gluten niet meteen in verwacht: bijvoorbeeld worst, snoep, soepen en sauzen. Afhankelijk van de ernst van je glutenallergie kun je van kleine sporen gluten al last krijgen.

Glutenvrij trakteren

Heb je traktatieplannen op de crèche en moet je rekening houden met een kindje met coeliakie? Let dan goed op de ingrediënten die je gebruikt in je traktatie. In Nederland kennen we het glutenvrije symbool. Wanneer je dit tegenkomt op een etiket van een voedingsproduct betekent dit dat er geen gluten verwerkt zijn in het product. In Nederland is het verplicht om allergenen extra te benadrukken op etiketten. De glutenbevattende granen die in het product zitten  (bv. tarwe, spelt, rogge) staan dan dikgedrukt, in hoofdletters of in italic tussen alle andere ingrediënten. De vermelding ‘kan sporen van gluten bevatten’ is niet verplicht om te vermelden. Producten die van nature glutenvrij zijn bevatten geen glutenvrij symbool.

Houd er ook rekening mee dat de traktatie, indien nodig, met een schoon mes gesneden dient te worden op een schone plank. Serveer op een schaal waarop geen andere traktaties liggen.

Glutenvrije traktatie tips:

  • Vers fruit
  • Rijstwafels*
  • Rozijnen
  • Rauwkost, zoals stukjes of reepjes tomaat, radijs, komkommer, paprika en wortel (je kunt bijvoorbeeld van verschillende stukjes rauwkost leuke vormpjes of gezichtjes maken!
  • Blokjes kaas
  • Zelfgemaakte popcorn

Maak bijvoorbeeld spiesjes van een blokje kaas, een schijfje komkommer en een snoeptomaatje. Of kies voor zoete spiesjes gemaakt van stukjes vers fruit. Van een doosje rozijntjes of een rijstwafel kan je veel leuke traktaties maken. Op Pinterest vind je heel veel inspiratie. Veel traktatieplezier!

* Rijstwafels zijn van nature glutenvrij, maar wanneer deze in een fabriek gemaakt worden waar ook producten met gluten worden verwerkt, kunnen ze hier mogelijk sporen van bevatten. Let in dit geval goed op het glutenvrije symbool. 

Ook interessant voor jou