10-12 MND Gewicht Baby

Het gewicht van je kindje

Er is online veel te vinden over baby’s en hun lengte en gewicht. En zeker als het je eerste kindje betreft vraag je je wellicht af wat nou waarheid is. Gelukkig houdt het consultatiebureau de groei van je kindje goed bij. Dit is heel belangrijk, zeker bij jonge kinderen. Groei kan namelijk een belangrijke indicator zijn van hoe het met je kindje gaat. Zelf kun je de groei van je baby ook goed controleren. Hierin gaat het niet om hoe zwaar je kindje precies is, maar of dat je baby de groeicurve gelijkmatig volgt. Maar waar moet je op letten, en wat is normaal?

Moet ik me hier mee bezig houden?

Het is verstandig om de groei van je kleine in de gaten te houden. Groei is een belangrijke indicator van hoe het met je kindje gaat. Ook is het fijn wanneer je baby een goede basis opbouwt, daar heeft hij later profijt van. Zo hebben baby’s met een gezond gewicht later minder kans op overgewicht, kunnen ze zich motorisch beter ontwikkelen en bewegen ze zich makkelijker.

De groei van je baby gemeten door het consultatiebureau

De jeugdgezondheidszorg houdt zich bezig met hoe het gewicht van kinderen zich ontwikkelt – waaronder de jouwe. Op het consultatiebureau wordt de lengte en het gewicht van je baby bepaald en bijgehouden. Dit wordt getoetst aan de groeicurven van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De groeigrafieken van de WHO zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek. Hierin hebben ze de groei van kinderen genoteerd die volgens de biologische norm werden gevoed. In dit onderzoek zijn kinderen van over de hele wereld opgenomen. Ben je hier benieuwd naar, bekijk de curves dan hier:

Groeistandaarden meisjesGroeistandaarden jongens
Gewicht < 6 maandenGewicht < 6 maanden
Gewicht tot 2 jaarGewicht tot 2 jaar
Lengte tot 2 jaarLengte tot 2 jaar

 

De gemiddelden verschillen uiteraard per bevolkingsgroep. Nederlandse baby’s worden op een andere schaal vergeleken dan Marokkaanse, Poolse of Turkse baby’s. In de groeigrafieken zijn onder- en bovengrenzen aangebracht. Valt het gewicht van jouw kindje hiertussen, dan zit je, volgens het consultatiebureau, goed. Op het moment dat het consultatiebureau opmerkt dat je baby te licht of te zwaar is zullen ze je advies geven over een gezond gewicht van je baby. Heb je zelf een vermoeden? Contacteer dan eerst je consultatiebureau, en ga niet zelf experimenteren met de voeding van je baby. Ga altijd af op het advies van de experts bij je consultatiebureau, zij hebben expertise die jij niet hebt.

 

Regelmatige groei

Je kindje hoort de groeicurve met regelmaat te volgen. Als een kindje zijn groeilijn verlaat, of ineens veel harder of minder hard groeit, kan dat een indicatie zijn dat er iets mis is. Dat betekent overigens niet dat je kindje elke dag of week evenveel groeit. Het consultatiebureau heeft de juiste kennis en ervaring om de groeicurve van je kindje goed te interpreteren.

Wat is normaal?

Vooropgesteld: baby’s zijn er in alle soorten en maten.

Er is dus geen ‘normaal’ gewicht. Hoeveel je baby weegt is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder genen, gezondheid en voeding tijdens de zwangerschap. Wederom gaat het niet om hoeveel je baby weegt, maar over de groeicurve die hij of zij volgt.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt op een aantal factoren letten. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je baby, ongeacht zijn leeftijd, gezond eet en drinkt. Om je op weg te helpen, hebben we voor elke leeftijd eetschema’s gemaakt. Daarbij is het belangrijk dat er een goede eetopvoeding plaatsvindt. Genoeg beweging en slaap zijn, net als bij volwassenen, belangrijk voor een gezond gewicht.

 

 

Ook interessant voor jou