8-9 MND

Hoeveel moet mijn baby eten?

Je kleintje raakt nu steeds meer gewend aan vast voedsel, en jij raakt steeds meer gewend aan het inrichten van de dag met vaste eetmomenten. Maar… wat is eigenlijk normaal voor je baby? Hoeveel moet ‘ie eten, en van wat? Welke voedingsstoffen heeft jouw kleintje nu nodig?

 

De belangrijke regel

Heel belangrijk: jíj bepaalt wat er gegeten wordt, en je kleintje bepaalt hoeveel. Baby’s hebben van nature een goed verzadigingsgevoel. Je kleine kan dus prima aanvoelen wanneer hij of zij vol zit. Dit verdwijnt niet ineens als er vast voedsel bij komt kijken. Uit onderzoek komt naar voren dat baby’s (logischerwijs) naarmate ze meer vast voedsel aangeboden krijgen ook minder moedermelk of opvolgmelk vragen. Dit zien we als een teken dat baby’s een soort ingebouwde sensor hebben die aanvoelt hoeveel energie er nodig is per dag. Ook kan de eetlust van je baby – net als jouw eigen eetlust – van dag tot dag en eetmoment tot eetmoment wisselen. Wat je dus vooral niet wilt doen is portiegroottes opleggen: dan kan het zomaar gebeuren dat je het verzadigingsteken van je baby mist, en je kleine het verleert om naar zijn eigen signalen te luisteren. Kijk dus goed naar je baby, en niet zozeer naar de portiegrootte.

 

 

Eén melkmoment vervangen voor vaste voeding

Het Nederlandse Voedingscentrum geeft geen specifieke richtlijnen voor portiegroottes af. Wel geven ze aan dat je vanaf 8 maanden oud één enkele melkvoeding kunt vervangen door een vaste voedingsmaaltijd. Alle onderzoeksinstanties benadrukken dat borstvoeding tot 1 jaar oud de belangrijkste voeding blijft. Dit houdt in dat de baby méér dan de helft van zijn calorieën uit borstvoeding of opvolgmelk haalt. Toch opzoek naar een meer praktisch voorbeeld? De WHO hanteert het volgende als richtlijn:

Tot één jaar is een portiegrootte voor vaste voeding 125 gram6-8 maanden9-12 maanden
2-3 keer per dag een maaltijd van vaste voeding3-4 keer per dag een maaltijd van vaste voeding


Melk voor of na de maaltijd?

Volgens de WHO maakt dit niet uit. Omdat borstvoeding of opvolgmelk tot één jaar de belangrijkste voedingsbron raden we aan om dit eerst aan te bieden. Een klein etertje neemt namelijk nog geen grote hoeveelheden en heeft ook nog niet alle behendigheid in de vingers om goed te kunnen eten. Wanneer het je hongerige baby dan niet zou lukken om zelf stukjes te eten, zou hij wel eens boos of gefrustreerd (‘hangry’) kunnen raken. Leg je baby aan vanaf een uur tot een half uur voor het eten – en er is niks aan de hand. Kan jouw baby wél zelf grotere hoeveelheden goed eten? Dan maakt moeder- of opvolgmelk voor of na het eten geen verschil.

 

Heeft mijn baby genoeg gegeten?

Zoals gezegd is het belangrijk om goed op de signalen van je baby te letten. Die zien er ongeveer als volgt uit:

  • Uit de stoel willen
  • Eten niet doorslikken of uitspugen
  • Zeuren of huilen
  • Eten op de grond gooien of helemaal ontleden
  • Mondje gesloten houden
  • Het hoofd wegdraaien van de lepel
  • De lepel of het bord wegduwen

 

Elke baby gebruikt hiervoor zijn eigen signalen, dus let vooral goed op de signalen die jouw baby hanteert. Hoe meer eet momenten jullie samen beleven, des te beter jullie elkaar kunnen begrijpen. Luister je goed naar je baby, dan luistert je baby uiteindelijk ook goed naar jou en wordt samen eten echt een feestje!

Ben je benieuwd wat je je baby te drinken aan kunt bieden? Lees hier wat gezonde keuzes zijn. Surprise: water staat bovenaan de lijst!

Ook interessant voor jou