6-7 MND

De Rapley methode: wat je moet weten

De Rapley-methode: een veelbesproken topic in babyland. Want is het nou goed voor je baby of juist niet, en is het veilig? We vertellen je wat de Rapley-methode precies is, wat de voor- en nadelen zijn en waar je rekening mee moet houden als je deze methode overweegt.

Wat is de Rapley methode?

De Rapleymethode houdt in dat je je baby gelijk vast voedsel aanbiedt – na zes maanden oud wanneer je de melkvoeding afbouwt. De meeste ouders beginnen met oefenhapjes in de vorm van gepureerd groente of fruit of gegaard vlees en/of vis, maar je kunt dus ook gelijk met vast voedsel beginnen. Deze methode gaat ervan uit dat baby’s zelf in staat zijn om te bepalen wanneer ze met vast voedsel beginnen. Ze blijven dus de baas over hun eigen voedingspatroon, net als met borstvoeding. Je kindje bepaalt zelf het tempo en de hoeveelheid. Tijdens de overgang van borstvoeding naar vaste voeding is het doel niet om te voorzien in de voedingsbehoefte – het doel is om te ontdekken.

Dus “normaal gesproken”…

Begin je tussen de 4 en 6 maanden met eerste hapjes. Je merkt aan je kindje wanneer hij hieraan toe is, lees hier hoe. Je start dan met gekookte, gepureerde groenten (één smaak per keer) of met gepureerd fruit. Je laat je kindje zo wennen aan nieuwe smaken en structuren. Wat zijn dan de voordelen van de Rapley methode ten opzichte van de “reguliere” oefenhapjes?

 

Je baby is de baas over zijn eigen bordje.

Voordelen Rapley methode

Let op: voordat je begint met oefenhapjes op deze manier is het heel belangrijk dat je kindje ouder is dan 6 maanden, zelfstandig rechtop kan zitten, goed kan slikken en kauwen en de motoriek heeft om eten te kunnen pakken en naar de mond te brengen. De volgende voordelen worden genoemd door voorstanders van de Rapley methode:

  • Het zou een goede oefening zijn voor de grove en fijne motoriek: door de Rapley methode toe te passen krijgt je baby de zogeheten pincetgreep sneller onder de knie.
  • Je baby eet zogezegd niet te veel: hij is de baas over zijn eigen bordje. Waar je als ouder af en toe misschien de neiging hebt om een beetje forceren met treintjes of vliegtuigen, bepaalt je kleintje nu zelf.
  • We verslikken ons sneller in vloeistoffen dan in vast voedsel. Hierdoor kan het zijn dat je kleintje zich minder snel verslikt in grotere stukken vast voedsel. Bijkomend voordeel: hij mag zelf bepalen hoe ver hij het in zijn mond stopt. Bij een lepeltje gepureerde voeding bepaal jij dat – en wordt gezegd dat de kans op verslikking op de loer ligt.
  • Je kindje zou sneller met de pot mee kunnen eten, omdat hij al gewend is aan de structuren die terugkomen in het eten wat de rest van het gezin eet.
  • De methode zou ondersteunen in een betere spraakontwikkeling. Omdat de mond al op jongere leeftijd harder moet werken zou deze motoriek zich beter en sneller ontwikkelen. Hier is nog geen bewijs voor.
  • Er is een lagere kans op overgewicht: doordat baby’s al van jongs af aan zelf bepalen waar de grens ligt, zal hij niet snel te veel eten. Er is wetenschappelijke onderbouwing dat kinderen die zelf aangeven hoeveel ze eten vaak minder overgewicht hebben. Dit is een generieke conclusie, welke niet direct linkbaar is aan de Rapley methode.

Een aantal van deze voordelen wordt echter tegengesproken. Het Voedingscentrum geeft bijvoorbeeld aan dat er bij de Rapley methode vaker sprake is van verslikking, omdat kindjes, wanneer ze geïntroduceerd worden met vast voedsel, vaak nog moeite hebben met kauwen. Er worden nog wat andere nadelen genoemd.

Nadelen van de Rapley methode

  • Het eten duurt langer. Nu is dit natuurlijk in de fase van oefenhapjes nog geen probleem, maar als je kindje echt over gaat stappen op vaste voeding kan dit onhandig zijn.
  • Hieraan gelinkt – wanneer je vaste voeding inbouwt in het eetpatroon van je baby en je doet dit aan de hand van de Rapley methode: let er dan op dat je kindje genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Het kan gebeuren dat er heel veel eten op de vloer belandt. Op die manier bestaat er een kans dat je kleintje te weinig van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt. Begin daarom altijd met Rapley als je kleintje óók nog melkvoeding krijgt.
  • Volgens het Voedingscentrum zal je kleintje zich vaker verslikken en daarbij kokhalzen. Hier schrikken veel ouders van, maar dit is vaak ongevaarlijk. Je moet er uiteraard altijd bij blijven als je kindje aan het eten is – of je ze nu voert of dat ze dit zelf doen.
  • Een aantal baby’s vindt kokhalzen erg naar. Het kan voorkomen dat jouw kleintje dit zo ongemakkelijk vindt, dat hij eten gaat weigeren. Let dus goed op hoe jouw baby de Rapley methode ervaart als je deze toepast. Als het niet werkt bij jouw kleine, prak het eten dan grof of pureer het.

En uiteraard, het wordt zeer waarschijnlijk een flinke kliederboel! De uiteindelijke ligt helemaal bij jullie. Hetzelfde advies als bij borstvoeding geldt hier ook: of je je oefenhapjes nu pureert of de Rapley methode probeert, het gaat erom dat het past bij je baby en past bij jullie als ouders.

Ook interessant voor jou