4-5 MND

De hersenontwikkeling vanaf 4 maanden

Wanneer je een baby bent, ontwikkelen je hersenen in een rap tempo. Dit begint al in de eerste weken van de zwangerschap en de hersenen groeien snel door na de geboorte: in het eerste jaar zelfs 1 gram per dag. Door ervaringen en leren legt het brein van je baby telkens weer nieuwe connecties.

En kleintjes leren elke dag weer bij, dus dat gaat niet onopgemerkt voorbij! Rond 4 maanden oud zul je merken dat je baby lacht, giechelt, geluidjes maakt en zijn eigen gesprekjes voert. Naast zijn mond gebruiken om te praten stopt hij er ook graag van alles in. Zijn eigen voetjes, bijvoorbeeld. Rond deze leeftijd speelt je kleintje maar al te graag met zijn eigen handjes en voetjes.

Cognitieve ontwikkeling

Wat is dat eigenlijk, cognitieve ontwikkeling? In principe is dit een andere benaming voor hersenontwikkeling. Het houdt in dat je baby leert om informatie uit zijn omgeving te verwerken, op te slaan en later deze kennis weer te kunnen gebruiken. “spelenderwijs leert men”, zeggen we vaak, en dat is ook echt zo. Door te spelen herkent je baby steeds meer verschillende situaties en leren ze hoe ze hierop moeten reageren. Door bepaalde geluiden, gezichtsuitdrukkingen en gedrag kan je baby laten zien dat hij snapt wat er gebeurt – en dat er dus kennis is opgedaan. Dit noemen we cognitieve ontwikkeling, en dat gaat in verschillende stapjes.

 

Ondersteun de hersenontwikkeling

Het is een goed idee om je baby veel te knuffelen en vast te houden. Huid-op-huid contact is voor je kleintje van vitaal belang, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Jonge kinderen zijn gevoelig voor stress, lichaamscontact lijkt stress te verminderen en ondersteunt hiermee een gezonde cognitieve ontwikkeling.

Vanaf 4 maanden

Heeft ‘lachen’ verschillende gradaties gekregen. Je baby glimlacht, giechelt, schatert en kraait het uit van plezier. Hij experimenteert met volume en toonhoogtes. Reageer hier op zoveel je kunt. Door tegen je baby te praten en te reageren op zijn uitingen ondersteun je de ontwikkeling van de hersenen en groeit zijn zelfvertrouwen. Je baby zal steeds meer gaan ontdekken. Zeker als hij al kan zitten en begint te kruipen snapt hij dat de wereld steeds groter wordt, en zal zijn aandacht voor nieuwe dingen versterkt worden.

 

Huid-op-huid contact is voor je kleintje van vitaal belang

 

Ook begint je kleine te begrijpen dat hij zelf gebeurtenissen kan veroorzaken. Dit ontstaat vaak per toeval, door bijvoorbeeld met zijn beentjes tegen een mobiel boven de wieg te trappen. Die begint vervolgens te zwaaien, en dat is leuk! Je zult merken dat je baby gedrag begint te herhalen om te ondervinden wat het effect is – een effect dat hij zelf kan creëren! Ook hierin is het belangrijk om je baby support te geven, door hem aan te moedigen.

Rustig aan

Let wel op: want het brein en het gebruik hiervan kost zo’n 60% van de energie die je baby heeft per dag. Doe het dus rustig aan.

 

Ook interessant voor jou