6-7 MND Afbouwen melkvoeding baby

Het afbouwen van melkvoeding

Een belangrijk moment in de ontwikkeling van je baby is het afbouwen van borstvoeding of opvolgmelk. Dit gaat gepaard met het leren eten van vaste voeding. Je kleine groeit erg snel en heeft daarom meer voedingsstoffen nodig. In deze periode ontwikkelt je baby ook vaardigheden om zelf vaste voeding te kunnen eten. Deze ontwikkeling kan verschillen per baby.

Hoe ga je over op vaste voeding?

Vanaf 4 maanden mag je je baby stap voor stap kennis laten maken met vaste voeding als hij of zij daaraan toe is. Dit proces is erg belangrijk, want je kindje leert eetgewoontes aan voor de rest van zijn of haar leven. Hoe meer variatie er zit in de voeding die je baby probeert tijdens het overstappen, des te beter. Bouw deze variatie rustig op, en begin met enkele smaken.

Je kindje heeft onder de 6 maanden voldoende aan borstvoeding om in voedingsbehoefte te voorzien. De oefenhapjes onder de 4 maanden komen niet in de plaats van borstvoeding. Borstvoeding bouw je pas af als je baby daaraan toe is, en in elk geval na de leeftijd van 6 maanden. Onder de leeftijd van 6 maanden gaat het vooral over het ervaren van verschillende smaken en texturen, de sensorische ontwikkeling en het leren van nieuwe motorische vaardigheden.

Zowel jij als je kleine moeten waarschijnlijk wennen aan de overgang op vaste voeding. Het is daarom belangrijk om in het begin de huidige routine van borstvoeding aan te houden en dat te combineren met vaste voeding. Denk hierbij aan een aantal lepeltjes groenten of fruit puree per dag.

Het overstappen op vaste voeding is een leuk proces waarin jullie band zal versterken door alle nieuwe ervaringen die jullie opdoen. En hoe gezellig is het om uiteindelijk samen aan de eettafel dezelfde maaltijd te nuttigen!

Wil je weten vanaf welke leeftijd wat en hoeveel vaste voeding je je kleine mag geven? Bekijk dan onze voedingsschema’s, bijvoorbeeld deze voor baby’s van 4-5 maanden oud.

Wanneer kan je beginnen met het geven van vaste voeding aan je baby?

Beginnen met oefenhapjes is een mijlpaal in de ontwikkeling van je kleine. Het is een proces waarin je geleidelijk nieuwe voeding toevoegt aan het voedingspatroon van je baby. Geduld en doorzettingsvermogen heb je zeker nodig in dit proces.

Houd er rekening mee dat elk kindje anders is. Je hoeft je niet aan hele strikte stappen of regels te houden. Het is belangrijker om flexibel te zijn en goed te begrijpen wat je baby nodig heeft.

Het spijsverteringskanaal van je kleine is volop in ontwikkeling, zodat je baby binnenkort over kan gaan op vaste voeding. De volgende signalen kunnen aangeven dat je kindje klaar is voor de eerste hapjes:

  • Meer aandacht voor eten
  • Op de vuisten kauwen
  • Proberen hapjes te pakken en naar de mond te brengen. Dit is een indicatie dat de reflex van je baby om voorwerpen weg van het mondje te duwen, afneemt.

Daarnaast is het belangrijk dat je baby controle heeft over hoofd en nek, zodat je kleine veilig kan slikken en rechtop kan zitten, alleen of met wat steun. De snelheid van deze ontwikkeling is voor elke baby anders, maar na ongeveer 4 maanden kan je al beginnen met het aanbieden van puree met de lepel. Je kleine kan waarschijnlijk al de lippen over de lepel sluiten, maar het bewegen van de kaak en het eten door kunnen slikken kan wat extra tijd kosten om te perfectioneren. In het begin is proeven ook goed. Het hoeft niet gelijk opgegeten te worden.

Tussen de leeftijd van 5 en 7 maanden kan je je kleintje fingerfood geven zodat ze zelf leren eten. Dit kan als je baby zonder ondersteuning kan zitten. Dit kunnen stukjes banaan, meloen, perzik of zachtgekookte wortel zijn. Doe dit wel pas als je baby gewend is aan puree en grof-geprakte groentes en fruit.

Geduld en doorzettingsvermogen heb je zeker nodig in dit proces.

Wat is de beste manier om vaste voeding te introduceren bij je baby?

  • Zorg ervoor dat je kleine ontspannen is. Het zal minder soepel verlopen als je baby ziek, moe, te hongerig of te vol van melk is.
  • Besef dat de eerste hapjes niet nodig zijn wat betreft voedingsstoffen. Het gaat vooral om het ervaren van iets nieuws.
  • Een goed moment om vaste voeding te geven is een uur na de eerste ochtendvoeding.
  • Wanneer het steeds beter gaat met het eten van vaste voeding kan je overdag steeds minder borstvoeding gaan geven. Doe dit wel pas na de leeftijd van 6 maanden.
  • Start met hele kleine porties, de maag van je baby is nog niet klaar voor grote maaltijden.
  • Het beste is om te beginnen met simpele smaken van groenten en fruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloemkool, wortel, banaan en avocado. Belangrijk is om vol te blijven houden: je kunt tussen de 10 en 15 keer nodig hebben voordat je klein een nieuwe smaak accepteert.

Meer informatie over oefenhapjes vind je in onze voedingsschema’s.

Eten moet een leuke ervaring worden. Laat je kleine de leiding nemen en het eten aanraken, dit hoort bij de ervaring. Maakt ‘ie er een bende van? Dat is helemaal niet erg, en ben je vast gewend. Geef het goede voorbeeld door ‘s avonds samen te eten. Je baby leert namelijk ook van jullie gezinspatronen, en alle leden van jullie gezin. Meer weet over eetopvoeding? Lees onze tips hier.

 

KOAG/KAG-nr. 4334-0422-1777

Ook interessant voor jou