0-3 MND De eerste dertig dagen met je baby

De eerste 30 dagen met je baby

Eindelijk, je kleintje is hier en je mag naar huis met je baby! Een rollercoaster aan emoties is geen gek gegeven: je gaat in rap tempo van blijdschap, verliefdheid en puur geluk naar stress, angst, en zenuwen, want: en nu? De eerste dagen met jouw kleintje kunnen ontzettend spannend zijn. Gelukkig heb je je verloskundige, je consultatiebureau en je eigen arts, maar soms maak je je toch druk om de kleine dingetjes. Daarom hebben we een paar tips voor je. Bij al deze tips geldt: twijfel je, of maak je je zorgen? Trek dan altijd aan de bel.

1. Maak je geen zorgen als je baby niet gelijk wil drinken

Sommige net geboren baby’s zijn heel alert en geven gelijk aan dat ze honger hebben. Andere baby’s kunnen nog suf zijn van eventuele pijnstilling of zijn gewoon heel moe van de enorme reis die ze net achter de rug hebben. Zeker in de eerste 24 uur: maak je geen zorgen. Pasgeboren baby’s hebben de eerste dag een vetreserve waar ze op kunnen teren.

2. Verwennen bestaat niet de eerste dagen

Is jouw kleintje onrustig? Dat betekent meestal dat ‘ie heel graag bij je wil zijn. Houd je baby de eerste nachten lekker in de buurt. Misschien heb je al een babynestje, co-sleeper of Mozesmandje in huis, en gebruik die ook! Verwennen bestaat nog niet in deze periode, zelf in slaap leren vallen komt later. Geniet er dus zelf ook van.

3. Je hoeft het niet 24/7 leuk te vinden

De geboorte van jouw kind is uiteraard fysiek een zware klap. Maar ook mentaal brengt het de nodige onbalans met zich mee. Gun jezelf de tijd om aan je nieuwe leven te wennen. Je mág het ook allemaal wat minder leuk vinden. Zeg zo nodig de eerste dagen het kraambezoek af en laat je kraamtranen lekker lopen. Ga je niet verzetten tegen negatieve gedachtes – ze mogen er zijn.

4. Maak gebruik van je mini-leger!

Er zijn in het begin veel hulptroepen beschikbaar. De verloskundige, kraamverzorgende, ziekenhuis-personeel, lactatiedeskundige, de consultatie-arts en je eigen arts staan allemaal voor je klaar. En wat dacht je van je partner, je familie en je vrienden? Laat je wegwijs maken door mensen die verstand hebben van zaken, en laat de huishoudelijke zaken over aan je naasten die niet net een baby hebben gebaard.

5. Voel je niet schuldig

Ben je normaal gesproken de drijvende kracht achter het huishouden? Als je vóór je moeder werd veel regelde kan het vreemd voelen om de eerste dagen nog veel in bed te liggen en nog geen luier te verschonen. En dat terwijl je partner en de kraamverzorgster je alles uit handen nemen. Voel je niet schuldig, dit is hartstikke normaal. Je hebt negen maanden lang heel hard gewerkt en krijgt het nog druk zat.

6. Slaapt de baby? Dan slaapt mama

Als jouw baby een dutje doet, dan jij ook. Op de bank, in een lekkere stoel of in je bed: wanneer baby’s ogen gesloten zijn, dan die van jou ook.

7. Je baby aangeven

Niet vergeten! Binnen drie werkdagen na de geboorte moet je je kindje aangeven in de gemeente waar het is geboren. Stuur je je partner erop uit? Zorg er dan voor dat hij jullie beider paspoorten bij zich heeft, en de naamgegevens van jullie kindje. Zenuwachtig dat je partner iets vergeet? Zet alles dan duidelijk op papier. Jullie kindje zal niet de eerste zijn die geregistreerd wordt met een nét iets andere naam of schrijfwijze dan jullie van tevoren hadden bedacht.

8. Rustig aan met kraambezoek

Tuurlijk ben je enorm trots op jouw prachtige baby’tje, maar je kunt het beter rustig aan doen met visite. Rust is het toverwoord in de eerste dertig dagen, zowel voor jou als je baby. Geef ook duidelijk aan waar je wel en geen behoefte aan hebt. Zo kun je van tevoren al aangeven hoe lang je wilt dat iemand blijft. Voel je niet bezwaard om aan te geven wat voor jou prettig is. Toch moeite mee? Laat dan je partner of de kraamverzorging het woord voeren. Een hele grote sociale kring? Stuur dan vast een videootje van jullie kleine wonder om mensen een tijdje zoet te houden. Jullie zijn de baas over jullie agenda, en niemand anders.

9. Geniet!

Ja, het is pittig en ook al heb je je negen maanden kunnen voorbereiden, dan alsnog is de emotionele belading in het begin gigantisch. Accepteer, relativeer dat het oké is, en geniet er ook van! Dit moment komt nooit meer terug, en het is het begin van het leven van jouw kindje. Hoewel het met ups en downs gaat – er is niks mooier dan dat.