0-3 MND Moedermelk borstvoeding

Moedermelk: het beste recept voor elke babybuik

Voor de groei en ontwikkeling van je kindje is borstvoeding geven je beste keuze. Jouw moederlichaam heeft een heel inventief productiesysteem om ervoor te zorgen dat je pasgeboren kindje wordt voorzien van de beste voeding: jouw moedermelk. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Lees verder.

De samenstelling van moedermelk

De samenstelling van borstvoeding is lastig uit te leggen, we hebben het namelijk over een erg complexe samenstelling, en deze verandert ook nog eens voortdurend. Dit is een klein wondertje van de natuur: jouw borstvoeding verandert constant om aan de voedingsbehoeftes van je baby te blijven voldoen.

Colostrum

Colostrum is de moedermelk die je aanmaakt in de eerste dagen na de geboorte van je kindje. Dit noemen we ook wel ‘vloeibaar goud’, en niet alleen omdat het geel van kleur is. Deze zeer geconcentreerde vorm van moedermelk is de perfecte voeding voor jouw pasgeboren baby’tje. Colostrum bevat eiwitten en antistoffen die jouw baby goed kan gebruiken. Het zit boordevol cholesterol, fosfolipiden, vitamines A, E, en K, natrium, zink en selenium.

De beschermende eigenschappen van colostrum dragen ook bij aan een gezond spijsverteringsstelsel, en helpen bij het produceren van de eerste vaste ontlasting. De kleine darmen van jouw pasgeboren kindje, die bij geboorte doordringbaar zijn, worden door colostrum afgedicht.

Overgangsmelk

Na 2 tot 4 dagen na de bevalling begin je meer melk aan te maken. Je borsten zullen steviger en voller aanvoelen omdat de productie op gang komt: de colostrum verandert nu in overgangsmelk. Dit is de tweede fase van moedermelk. De ingrediënten veranderen niet, maar wat wel verandert zijn de niveaus van deze ingrediënten. Dit is afhankelijk van hoeveel melk je als kersverse mama produceert.

Benieuwd welke bouwstenen jouw moedermelk allemaal bevat? Lees het hier

Je zult merken dat je melk romiger en minder geel wordt. Ze bevat meer vet, lactose, en calorieën, en is daarmee de beste, meest complete voeding voor jouw snelgroeiende kindje. Je melk verandert in deze periode, die gemiddeld tussen de twee en drie weken duurt, maar liefst elke dag van samenstelling: alles om ervoor te zorgen dat jouw baby precies krijgt wat hij of zij nodig heeft. Leuk feitje: in deze periode “leren” jouw borsten hoeveel melk jouw kindje nodig heeft, en zullen ze zich daarop aanpassen. Slim, toch?

Rijpe melk

Als jouw baby ongeveer vier weken oud is, is je moedermelk rijp. Nog steeds kunnen de niveaus van de ingrediënten veranderen (zelfs van voeding tot voeding!), maar de samenstelling ervan is grotendeels gestabiliseerd. Rijpe moedermelk bevat meer antistoffen die jouw baby goed kan gebruiken. Je zult merken dat deze fase van melkproductie samenvalt met het moment dat je kindje dingen vast begint te pakken en zijn mond stopt. Toeval? Waarschijnlijk niet!

Rijpe melk is onderhevig aan hoe jullie – jij en je baby – je voelen. Het niveau van de antistoffen in jouw moedermelk kan per dag verschillen en sluit goed aan bij wat je baby nodig heeft.

 

Voormelk en achtermelk

Je zult wellicht ook merken dat je melk aan het begin van een sessie wateriger is dan aan het einde van een sessie. Het waterige type melk noemen we voormelk, waar de dikkere en romige melk aan het einde van de sessie bekend staat als achtermelk. De voormelk bevat meer suiker, en voorziet zo in de energiebehoefte van je baby. Deze melk helpt tegen de dorst en vult de vochtbehoefte van je baby aan. Achtermelk is romiger en dikker, en biedt de voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Z’n buikje blijft hier lekker lang van gevuld. Beide types melk zijn essentieel onderdeel van een complete voeding.

Je zult misschien ook merken dat je melk aan het begin van een sessie wateriger is dan aan het einde

Jouw unieke recept

Borstvoeding is de beste voeding voor jouw kindje, maar maak je geen zorgen als het niet gelijk lukt. Sommige baby’s (en moeders!) moeten er even aan wennen. Het mooiste aan borstvoeding is dat je moedermelk precies is afgestemd op dat wat jouw baby nodig heeft. Dat betekent dat jouw unieke recept moedermelk perfect aansluit bij wat jouw kleintje nodig heeft. Moedermelk is voor elk nieuwe baby’tje de enige echte haute cuisine.

 

KOAG/KAG-nr. 4334-0422-1777

Ook interessant voor jou