0-3 MND Borstvoeding melkvet

Vet in borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Ook is het de meest natuurlijke voeding. Een klein natuurlijk wonder noemen we ‘t, want jouw borstvoeding is precies afgestemd op jouw baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien en te ontwikkelen. Eén van die voedingsstoffen is vet, en die is héél belangrijk.

Samenstelling borstvoeding

De samenstelling van borstvoeding is zeer complex en verandert gedurende de tijd dat er borstvoeding gegeven wordt. Een van de belangrijkste bestandsdelen van borstvoeding zijn vetten. Dat er zoveel vet in moedermelk zit is niet zo gek, afhankelijk van de leeftijd van je kindje levert vet namelijk tot 50% van de energiebehoefte. Daarnaast zitten er ook heel veel andere voedingsstoffen in borstvoeding, zoals eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen.

Over vet in moedermelk

De vetsamenstelling en het vetpercentage dat in jouw moedermelk aanwezig is, is – in tegenstelling tot veel andere voedingsstoffen – een sterk beïnvloedbare nutriënt. De vetsamenstelling hangt bijvoorbeeld af van het voedingspatroon dat jij als moeder hebt. De hoeveelheid vet in de melk hangt daarnaast ook af van het borstvoeding “management”: een lege borst levert melk met een veel hoger vetpercentage dan een volle borst. De concentratie van vet in de melk neemt dus toe naarmate de borst leger wordt. Niet alleen het borstvoeding management, maar ook slaap heeft invloed op de aanmaak van moedermelk en daarmee het vetgehalte van de melk.

Waarom is vet in moedermelk belangrijk?

Baby’s hebben veel energie nodig om te groeien en te ontwikkelen. Het vet in moedermelk levert tussen de 30-50% van die energie, afhankelijk van de leeftijd van je kindje.

In de eerste levensjaren ontwikkelen de hersenen zich razendsnel en hierbij spelen verschillende voedingsstoffen een rol. Vet levert essentiële vetzuren, zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur. Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van je kindje is het vetzuur DHA (docosahexaeenzuur). Een gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname (van de moeder) van 2g alfa-linoleenzuur (A)A en een dagelijkse inname van 10g linolzuur (LA). Vet levert ook vet-oplosbare vitamines, zoals vitamine A, die de weerstand van je kindje ondersteunen.

 

Een klein natuurlijk wonder noemen we ‘t, want jouw borstvoeding is precies afgestemd op jouw baby.

 

KOAG/KAG-nr. 4334-0422-1777

Ook interessant voor jou