0-3 MND Kwaaltjes bij het voeden

Kwaaltjes bij het geven van borstvoeding

Als je baby net geboren is, en jij bent (misschien wel voor ’t eerst) ouder, ben je uiteraard voorzichtig en alert. Het kan best voorkomen dat je in de eerste paar maanden van je baby’s leven af en toe wat zorgen ervaart tijdens het geven van borstvoeding. Doe je ‘t wel goed, en voelt je baby zich goed? Allemaal logische twijfels om je te helpen zetten we een aantal veelvoorkomende voedingsgerelateerde kwaaltjes voor je op een rij.

Krampjes

Je kleine kan last hebben van krampjes. Dit komt omdat de darmen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Er blijft dan lucht vastzitten en dat is vaak niet prettig voor je kleine.

Heeft mijn baby hier last van?

Een kindje met krampjes huilt veel, vooral vlak na de voeding en ‘s avonds. Hij trappelt met zijn beentjes, het hoofdje loopt rood aan, misschien hoor je zelfs z’n buik borrelen. De oorzaak kan zijn dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Maar je kindje kan ook last hebben van ‘mee gehapte’ lucht of reageren op de voeding.

Wat kan ik doen?

Je hoort vaak dat krampjes op z’n hevigst zijn bij zo’n 6-7 weken. Daarna worden ze vaak gelukkig weer wat minder. Ze verdwijnen meestal vanzelf na 3 tot 4 maanden. In de tussentijd kun je er wel voor zorgen dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt tijdens het voeden – vastzittende lucht kan de oorzaak zijn van de krampjes. Dat kun je doen door je baby niet te gulzig te laten drinken – check eens of je melk niet te snel toeschiet. Een goed drinktempo voor borstvoeding ligt tussen de 10 en 15 minuten.

Heeft je baby veel last? Probeer dan het volgende:

  • Draag je baby in een draagzak, dit werkt kalmerend
  • Fiets met de beentjes – hierdoor kan je baby windjes laten en dat ontspant het buikje
  • Masseer het buikje door rondjes te wrijven met de klok mee

Spugen

Spugen doen veel baby’s zo nu en dan. Dat kan meestal geen kwaad. Het kan zijn dat je kleine lucht heeft ingeslikt of te gulzig heeft gedronken. Hierdoor kan er na de voeding ongeveer een slok (moeder)melk weer uitgespuugd worden. Dit wordt ook wel ‘een mondje teruggeven’ genoemd. Daarnaast is de maag van een baby nog heel erg klein, er past nog niet zo veel voeding in. En soms drinkt jouw kleine gewoonweg meer dan er in zijn maag past. Ook is de sluitspier tussen de maag en slokdarm nog niet sterk genoeg om de maag helemaal af te sluiten na het drinken. Hierdoor kan de melk gemakkelijk terugstromen, met als gevolg dat je baby melk spuugt.

Krijgt mijn baby wel genoeg voeding binnen?

Als je baby net geboren is, is zijn maag nog heel erg klein. Om je een beeld te geven, de maag van een pasgeboren baby is zo groot als een walnoot. Niet gek dus dat baby’s vaak melk spugen. Dat de maag van een baby zo klein is, is ook de reden dat jonge baby’s zo vaak willen drinken. Als je baby goed plast en poept, alert en lekker vrolijk is en goed groeit, dan is er over het algemeen geen reden om te denken dat je uk te weinig voeding binnenkrijgt. Zelfs wanneer-ie na iedere voeding spuugt. Maar als je baby erg veel spuugt en je maakt je zorgen, dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts of met het consultatiebureau.

Wat kan ik doen?

Spugen is heel normaal, maar wellicht kan je wat aanpassen in de manier van voeden:

  • Houd je baby iets rechter op tijdens het voeden
  • Zorg dat je baby niet te snel drinkt of dat je melk niet te snel toeschiet
  • Check of je baby niet te veel lucht hapt tijdens het voeden
  • Zorg voor regelmatige ‘boer’ momentjes tijdens en na het voeden
  • Leg je baby na het laatste boertje niet gelijk op zijn rug, maar houd ‘m nog even rechtop tegen je aan. Door te snel te veel bewegingen kan er druk op de maag ontstaan en stroomt de voeding makkelijker terug.

Om je een beeld te geven, de maag van een pasgeboren baby is zo groot als een walnoot. Niet gek dus dat baby’s vaak melk spugen.

Spruw

Huilt je baby veel tijdens het voeden? Heeft je kleine witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen? Dan kan dit spruw zijn. De witte aanslag of puntjes zitten op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen. Het komt vaak voor bij baby’s tijdens de eerste 6 weken na de geboorte. Spruw komt regelmatig voor en gaat meestal vanzelf weer over. Als je twijfelt is het verstandig om een arts te raadplegen.

Heeft mijn baby hier last van?

Aan de hand van de volgende symptomen kun je herkennen of je baby spruw heeft:

  • Je baby huilt veel.
  • Je kleine heeft witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen. De witte plekjes zitten vaak op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen van je baby.
  • Je baby heeft een glanzende tong en/of lippen.
  • Je baby is onrustig tijdens het drinken. Laat vaak de tepel los, wil steeds maar kleine hoeveelheden drinken of weigert de borst helemaal.

Heb ik ook spruw?

Als je je kindje verdenkt van spruw, kan het zijn dat jij ook drager bent. Lastig is dan, dat jij en je baby elkaar kunnen blijven besmetten. Door nog iets beter te letten op hygiëne kun je dit gelukkig voorkomen. Denk je dat jij ook spruw hebt? Let dan op de volgende symptomen:

  • Stekende of brandende pijn in je borst of tepel
  • Witte aanslag op je tepel
  • Glanzende of schilferige huid op je tepel
  • Je tepel is verkleurd (paars of rozerood)
  • Je hebt tepelkloven, al heb je daar wellicht al last van door het geven van borstvoeding
  • Herhaalde verstoppingen of ontstekingen aan de melkkanaaltjes
  • Je hebt pijn in je borst en/of je rug

Denk er wel aan dat sommige symptomen ook volkomen normaal zijn wanneer je borstvoeding geeft. Herken je sommige symptomen, dan hoeft dit dus niet meteen te betekenen dat je spruw hebt. Kijk vooral of je symptomen bij zowel je baby als jezelf herkent. Twijfel je? Overleg dan altijd met je huisarts of consultatiebureau.

Wat kan ik doen?

Gelukkig is spruw niet gevaarlijk voor je baby of voor jou, en gaat het vaak vanzelf over. Je kunt dit proces versnellen door te letten op wat extra hygiëne:

  • Was je handen voor het voeden, kook flessen (indien je deze gebruikt voor gekolfde melk) dagelijks uit en bewaar ze op een schone, droge plaats.
  • Was de tepels met lauw water voor en na de voeding.
  • Is de infectie na een paar dagen nog niet voorbij, dan kun je naar de huisarts gaan voor medicijnen om de spruw te bestrijden.
  • Drinkt je baby door de spruw te weinig, neem dan ook even contact op met de huisarts.

Twijfel je of jouw baby ergens last van heeft tijdens het voeden? Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen met ons voedingskundig team – we zijn er om je te helpen!

 

KOAG/KAG-nr. 4334-0422-1777.