0-3 MND Onrust Tijdens Het Geven Van Borstvoeding

Onrust tijdens het geven van borstvoeding

Sommige baby’s zijn onrustig wanneer ze gevoed worden. Het kan zijn dat je kindje maar even rustig drinkt, maar dan loslaat, toch weer verder wil drinken, met zijn armpjes zwaait of het hoofd draait. Waarom doen baby’s dat, en hoe zorg je voor een ontspannen borstvoedingsmoment? We geven je wat tips.

Wanneer je baby loslaat tijdens het voeden kan dit meerdere redenen hebben. We bespreken de meest voorkomende redenen met je. Heb je toch twijfels of zorgen? Neem dan altijd contact op met je arts of consultatiebureau.

 

Heb je toch twijfels of zorgen? Neem dan altijd contact op met je arts of consultatiebureau.

 

Lucht

Er kan wat lucht dwarszitten. De voeding regelmatig pauzeren voor een boertje neemt de onrust vaak al weg. Houd je baby goed rechtop wanneer je ‘m een boertje laat laten. Als je baby goed aan de borst ligt, voorkom je dat je baby te veel ‘valse lucht’ mee hapt. Zorg dat je kleintje met een grote hap aanlegt. Zo drinkt je baby effectief, zonder te veel lucht binnen te krijgen.

Verkeerd aanhappen

Het kan zijn dat je kleintje verkeerd aanhapt en hierdoor te weinig lucht krijgt, of juist te veel mee hapt. Let op of je baby de lipjes mooi om je tepel heeft gekruld, en of de neus vrij is om adem te halen.

Voedingsbehoefte

Het kan ook zijn dat je baby voldoende heeft gedronken. Elke baby heeft een andere voedingsbehoefte, en ook dat kan per dag verschillen. Je baby kan de ene dag meer dan de andere dag willen drinken. Mits je kleine goed groeit, voldoende plasluiers heeft en vrolijk is, kan dit geen kwaad. Twijfel je? Ga dan even bij je huisarts of consultatiebureau te rade.

Toeschietreflex

Het kan zijn dat jouw melk sneller komt dan je kleine aan kan. Misschien heb je een sterke toeschietreflex. Hierdoor kan je kleine wat onrustig worden. Dit is niks om je zorgen over te maken, en zeker op te lossen. Denk je dat je hiermee te maken hebt of heb je vragen over borstvoeding? Schakel dan een lactatiekundige in.

Te grote speen

Geef je afgekolfde borstvoeding? Misschien gebruik je een speen met een te grote opening voor jouw kleine, waardoor de melk te snel stroomt. Kies een speen met een kleine opening waarmee je baby ongeveer 15 tot 20 minuten drinkt. Dit is een goed drinktempo.

Heb je meer tips nodig? Neem dan contact op met ons team van voedingskundigen. Zij helpen je graag verder.

Last van je houding tijdens het voeden? Probeer eens het volgende:

  • Zorg voor een goede houding waarin je geen klachten krijgt
  • Leg een kussen onder je arm waarmee je je kleintje vasthoudt. Zo krijg je geen verkrampte houding in nek en schouders.
  • Check vóór het voeden of je arm en schouder ontspannen zijn.
  • Liggend voeden kan, zeker ’s nachts, erg fijn zijn. Zorg er ook dan voor dat je zelf ontspannen ligt.

 

KOAG/KAG-nr. 4334-0422-1777