0-3 MND Vitamines voor een baby | Hero Instituut

Vitamines voor een baby

Als kersverse ouder wil je het beste voor je baby. Goede voeding is daarbij van groot belang. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste voedingsstoffen voor je baby en hoe zorg je ervoor dat je kindje deze binnenkrijgt?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle vitamines en mineralen belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je baby. Ze dragen bij aan een gezond immuunsysteem, sterke botten, een gezonde huid en nog veel meer. Maar er zijn twee vitamines waar je als ouder extra op moet letten: vitamine D en vitamine K.

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, wat nodig is voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Baby’s hebben in de eerste maanden van hun leven nog niet voldoende vitamine D opgebouwd en daarom wordt het aangeraden om dit te suppleren. Dit geldt zowel voor baby’s die borstvoeding krijgen als voor baby’s die flesvoeding krijgen. Bij borstvoeding krijgt je baby weliswaar vitamine D binnen via de moedermelk, maar meestal niet voldoende. Daarom wordt aangeraden om vanaf de eerste week na de geboorte dagelijks 10 microgram vitamine D te geven aan je baby. Doe dit totdat je kindje 4 jaar oud is.

 

 

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Baby’s hebben bij de geboorte nog niet voldoende vitamine K opgebouwd. Daarom wordt aangeraden om in de eerste week na de geboorte eenmalig een dosis vitamine K te geven aan je baby. Bij borstvoeding en bij minder dan 500 milliliter opvolgmelk kan het nodig zijn om gedurende de eerste drie maanden extra vitamine K te geven.

Naast deze vitamines is het belangrijk om te zorgen voor een goed voedingsschema voor je baby, zodat hij of zij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Dit kan door het geven van melkvoeding, maar vanaf ongeveer vier maanden kan ook gestart worden met het geven van vaste voeding. Je kindje geeft vanzelf aan wanneer hij of zij hier klaar voor is. Je leest er hier meer over.

Met een passend voedingsschema en voldoende aandacht voor de juiste voedingsstoffen geef je je kindje de goede start in het leven.

Ook interessant voor jou