ZWANGER

Tweede trimester: wat je moet weten

Zo, het eerste trimester zit erop! Inmiddels ben je vast gewend aan het nieuwe leventje dat groeit in jouw buik, en ben je vooral ook klaar met de zwangerschapskwaaltjes van trimester één. En dat mag ook, want daar kun je nu vaarwel tegen zeggen! Maar wat kun je verwachten in het tweede trimester?

Je tweede trimester

Veel vrouwen ervaren dit trimester als het fijnste trimester: je bent af van de vervelende kwaaltjes van de eerste 12 weken, en je buik is nog niet enorm. Je bent nog beweeglijk, dus. Ook krijg je je energie weer een beetje terug (hoera!) en nog véél leuker: je gaat je baby voor het eerst voelen!

Veel vrouwen ervaren het tweede trimester als het fijnste trimester

Dit doet je baby

Logischerwijs is je baby zich druk aan het ontwikkelen. Het gaat steeds meer op een compleet mensje lijken. Maar de ontwikkelingen zijn niet alleen fysiek, ook het gedrag van je baby verandert. Hij kan vaker de hik krijgen, en zelfs kan hij gapen of duimen in jouw baarmoeder. Hij is druk bezig om slikken te oefenen, die vaardigheid gaat hij hard nodig hebben na de geboorte.

De fysieke groei van je baby is in semester twee onhoudbaar. Gemiddeld groeit het kindje van 7 centimeter naar bijna 37 centimeter tussen week 13 en 26. Ook leuk: je baby gaat steeds meer geluiden van buiten de baarmoeder horen, waardoor hij ook stemmen gaat herkennen. Hetzelfde geldt voor de ogen van je kleine: hij kan nu licht en donker zien vanuit de baarmoeder.

Dit gebeurt er met jou

Veel vrouwen voelen zich in het tweede trimester beter. En natuurlijk helpt het dat je een stuk minder last hebt van die vervelende zwangerschapspijntjes. Is het je al opgevallen dat je ochtendmisselijkheid begint te verdwijnen?

De kans is heel groot dat je, richting het eind van je tweede trimester, wat schopjes begint te voelen, een echt hoogtepuntje! Ook ontglip je de ongemakkelijke fase van “is ze nou zwanger… of niet?” en kun je écht met je zwangere buikje pronken. Al deze factoren kunnen eraan bijdragen dat je beter in je vel zit. En let wel: de zwangerschapshormonen gieren nog steeds door je lijf. Je hebt meer zin om weer lekker actief te zijn, naar buiten te gaan en dingen te ondernemen. Dit is dus ook een heel fijn trimester om lekker nog even op vakantie te gaan of samen met je partner een reis te maken.

Het is natuurlijk niet alleen maar vliegen op een roze wolk tijdens je tweede trimester. Veel kwaaltjes uit je eerste trimester verdwijnen, maar je krijgt er wellicht een aantal voor terug. Mocht je last krijgen van nieuwe kwaaltjes, doe het dan rustig aan.

Het hoort er allemaal bij, zullen we maar zeggen. Ben je die uitspraak inmiddels al zat?

Ook interessant voor jou