ZWANGER Eerste trimester: wat je moet weten

Eerste trimester: wat je moet weten

Hoera! Het eerste trimester kenmerkt de tijd waarin je dan écht een kindje draagt. Jullie lieve kleine jongetje of meisje groeit in jouw buik. Ben je al gewend aan het idee? Gek hè? Dit avontuur wordt nog veel gekker, én leuker! We vertellen je wat je allemaal kunt verwachten tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap.

Je eerste trimester

Dit trimester loopt van week 1 tot week 12 van je zwangerschap. En helaas, dit trimester is er één waarin er veel kwaaltjes aan bod kunnen komen. Maar daar staat ook wat tegenover: aan het einde van dit trimester lijkt baby al steeds meer op een écht mini-mensje.

Dit doet je baby

In week 1 van de zwangerschap is je kleine niet meer dan een klompje cellen. Deze groeien uit tot het embryo en de placenta. Terwijl je baby begint te groeien, zijn het hartje en de bloedsomloop de eerste zaken die beginnen te functioneren. Na een week of 10 beginnen vitale organen, zoals de hersenen en lever, te functioneren. Ook zijn de geslachtsorganen van je kleintje nu aanwezig! Aan het einde van je eerste trimester is de ‘basis baby’ af: alle botten, ledematen en organen zitten op zijn plek en zijn volledig functionerend.

Dit gebeurt er met jou

Je lichaam verandert om plek te maken voor een kleine baby, en dus heb jij ook te maken met wat kwaaltjes. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door grote schommelingen in je hormoonhuishouding. Per persoon en per zwangerschap kan de zwaarte van je kwalen verschillen. Vaak bereiken ze rond week 11 een hoogtepunt, en daarna worden ze wat minder heftig.

Je kunt last hebben van misselijkheid, veranderende borsten, vermoeidheid, eetbuien, stemmingswisselingen en een abonnement op het toilet om héél vaak te plassen. Allemaal geen gekke kwalen, en allen logisch te verklaren: je lichaam stoomt zichzelf klaar op het groeien, baren en voeden een baby. Doe het lekker rustig aan met jezelf, want binnen gebeurt er héél veel.

Dit kun je vast regelen

Ten eerste: geniet van jullie blije nieuws! Uiteraard ga je ook op zoek naar een verloskundige, spreek je af met je huisarts en heb je de eerste echo van jullie kindje, wat ontzettend leuk en spannend is. Verder lijkt het misschien nog ver weg, maar het is goed om vast op zoek te gaan naar een kinderopvang en kraambureau. Dit moet je uiterlijk in week 16 geregeld hebben, maar eerder is beter!

Het allerleukste moment van het eerste trimester is misschien wel wanneer je bekend gaat maken dat jullie zwanger zijn! Wanneer je dit doet is helemaal aan jou. Geniet vooral van al het nieuws dat jullie gaan meemaken.

Ook interessant voor jou