ZWANGER Derde trimester zwangerschap

Derde trimester: wat je moet weten

Je gaat je derde trimester in: het einde is in zicht! Dit is natuurlijk een spannende periode, want je leeft erg toe naar het moment dat je je kindje ook daadwerkelijk in je armen kunt sluiten. Tijd om je voor te bereiden op de bevalling, maar vooral ook op de periode die daarna komt. Geniet van de laatste weken waarin je je kindje nog met je meedraagt.

Het derde trimester

Het derde trimester loopt vanaf week 28 tot en met je bevalling. De meeste vrouwen bevallen wanneer tussen de 37 en 42 weken. Aan het einde van week 39 is daar jouw uitgerekende datum en heb je de (gemiddeld) volledige termijn van een zwangerschap volbracht. Er gebeurt nog steeds van alles in je buik, en dat terwijl je lichaam zich voorbereid op de bevalling. Doe dus rustig aan en probeer af en toe een frisse neus te halen. Schakel de hulp in van vrienden en familie, en neem af en toe wat tijd voor jezelf. Wie weet wanneer je die luxe weer hebt nadat jullie kleintje is geboren.

Dit doet je baby

Je baby groeit nu heel snel. Je baby krijgt er nog flink wat gewicht bij: gemiddeld tussen 2 tot 4 x het gewicht wat hij tot nu toe had. Dit gewicht zit ‘m voor een groot gedeelte in (baby)vet. Dit is een voorbereiding op het leven na de geboorte: naast een schattig, mollig uiterlijk biedt hem dit ook warmte, straks buiten de baarmoeder.

Aan het begin van je laatste trimester opent je baby zijn ogen en kan hij knipperen. Niet alleen ziet jouw baby eruit als een volgroeide baby, zo gedraagt hij zich ook. Hij slikt, hikt, niest, en is beweeglijk. Dat zul je zeker ook merken in je buik! Hij begint zelfs al te dromen als hij slaapt.

Aan het einde van dit trimester is de baarmoeder erg krap geworden voor je baby. Hij kan nu minder goed bewegen, en neemt daarom een houding aan die lekker ligt. Dit is een belangrijke ligging voor de bevalling. De meeste baby’s nemen een achterhoofdshouding aan, en dit is prima voor de bevalling. Het kan voorkomen dat je kindje in stuitligging gaat liggen, dit is een iets lastigere positie. Je verloskundige ondersteunt je hierin.

 

Dit gebeurt er met jou

Het derde trimester is (letterlijk) het zwaarste trimester. Je buik wordt nu zo groot, dat deze flink in de weg kan zitten tijdens het dagelijks leven. Ook kunnen een aantal kwaaltjes uit je eerste trimester terugkeren.

Je zult merken dat je lichaam zich echt aan het klaarstomen is op het gezond ter wereld brengen van jouw kleine baby’tje.

Ben je er klaar voor?

Gebruik je zwangerschapsverlof – of in elk geval je derde trimester – om goed voor te bereiden op de komst van jouw kleine. Lees je in over je bevalling en de eerste dagen met je baby, zorg ervoor dat je een vluchtkoffer klaarmaakt, maak een geboorteplan klaar, installeer een kinderzitje in de auto, ontwerp mooie geboortekaartjes, en bovenal: geniet! Van iedereen die jouw mooie ronde buik bewondert, het feit dat je jouw kleintje nog heel eventjes dicht bij je hebt, en het excuus om op je wenken bediend te worden.

Ook interessant voor jou