0-3 MND Baby spa

Baby spa: echte voordelen of een hype?

Sinds een aantal jaar zijn baby spa’s in opkomst: je ziet ze steeds vaker. Maar wat is de reden van deze nieuwe trend?

Jouw kindje heeft negen maanden in jouw buik rondgedreven, en baby spa’s zeggen dit veilige gevoel weer te kunnen bieden aan jouw baby. Het zou veilig voelen en rustgevend werken. We onderzoeken of dit echt zo is.

Wat is een baby spa?

Je neemt je baby mee naar een baby spa om eens lekker in de watten gelegd te worden. Eigenlijk is het een dagje wellness voor je kleintje. Er zijn mogelijkheden voor baby massages en er zijn baby jacuzzi’s, waar je baby in kan ‘floaten’ – ofwel drijven. Als je dit in eerste instantie hoort, denk je wellicht dat baby spa’s net zo zijn als Valentijnsdag: opgebouwd vanuit commercieel oogpunt en Westelijke invloeden.

Eigenlijk wordt het laten drijven en het masseren van je baby’tje in veel culturen toegepast in de dagelijkse verzorging.

Vooral in India kijken jonge moeders hier niet vreemd van op. En wat blijkt: er worden veel voordelen benoemd wanneer ’t gaat over een dagje baby spa.

Hoe werkt dat?

Vaak begint een dagje spa voor je kleine met hydrotherapie: dit is een half uurtje dobberen in de baby jacuzzi. Hierna wordt je baby nog een half uurtje gemasseerd, vaak volgens de Shantala techniek (uit India). Als ouder krijg je ook de mogelijkheid de techniek te leren! Je baby is welkom vanaf het moment dat hij zijn navelstompje is kwijtgeraakt, tot ongeveer het moment dat hij zes maanden oud is – dan wordt hij te groot voor de jacuzzi.

Voordelen van een baby spa

Volgens veel baby spa’s zijn er talloze voordelen aan het laten floaten van je baby:

  • De nieuwe prikkels in een rustgevende omgeving zouden de motorische ontwikkeling,  de autonomie én het zelfvertrouwen van je baby stimuleren;
  • Hydrotherapie bevordert zogezegd de spierontwikkeling, het immuunsysteem, de ademhaling, de spijsvertering en de bloedsomloop van de kleine;
  • Het kan zorgen voor een beter slaapritme;
  • Door de zachte tegendruk van het water en de bubbeltjes kan hydrotherapie helpen bij krampjes en reflux;
  • Liefdevolle aanrakingen en huid-op-huid contact (zoals bij een massage) heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van kinderen. Het versterkt jullie band door de vrijkomst van hormoon oxytocine. Dit staat ook wel bekend als het “gelukshormoon”. De levels van “stresshormoon” cortisol dalen juist.

 

Overwegingen bij een spabezoekje

Hoewel voortgekomen uit Oosterse rituelen zijn er toch wat kritische geluiden te horen omtrent baby spa’s. Zo zou de zwemring een negatief effect kunnen hebben op de ontwikkeling en zou je baby niet goed genoeg kunnen bewegen in de spa etc. Al met al zijn de meningen dus wat verdeeld.

En dat gevoel van veiligheid?

Baby spa’s geven aan dat baby’s zich veilig voelen in de baby jacuzzi, omdat ze dit hetzelfde gevoel geeft als toen ze veilig in de baarmoeder zaten.

Dit is echter ook een punt van kritiek – er is namelijk geen lichamelijk contact terwijl de baby aan het dobberen is. Aanraking is voor kleintjes heel belangrijk om contact te maken, en vooral ook om zich veilig te voelen. Een baby in een float heeft minder mogelijkheden om zich te uiten door middel van lichaamstaal.

 

Baby spa’s geven aan dat baby’s zich veilig voelen in de baby jacuzzi, omdat ze dit hetzelfde gevoel geeft als toen ze veilig in de baarmoeder zaten.

 

Is er een alternatief?

Ook thuis kun je een heel fijne (en veilige!) baby spa voor jou en je kleintje creëren. Ga lekker met je baby in bad, en laat je baby (veilig op jouw handen) ronddobberen en heen en weer drijven. Eventueel kun je hier een babymatrasje gebruiken. Verlies je baby in bad nooit uit het oog!

Als jullie klaar zijn met badderen kun je je baby’tje een massage geven: dit huid-op-huid contact is precies de bron van een piek in oxytocine, en heel fijn voor je kindje. Gebruik een massageolie zonder parfum. Als je na je massage een warme, zachte handdoek (doe ‘m even in de droger) hebt klaarliggen voor je kleintje is het veilige, zen-gevoel die baby spa’s zeggen te bieden helemaal geëvenaard.

Ook interessant voor jou