4-5 MND Eerste hapjes baby

Dit moet je weten over de eerste hapjes van je baby

Wanneer start je met oefenhapjes? Waaraan merk je dat je kleintje toe is aan extra voeding, naast de reguliere melkvoeding? Begint je baby steeds vaker te graaien naar het eten op jouw bord, en stopt hij zijn vuistjes of andere dingen in zijn mond? Dat kunnen tekenen zijn dat het zover is! Maar wat mag een baby van 4 maanden wel en niet eten? Hoe bouw je dit op? En wat gebeurt er met de melkvoeding? We vertellen je in dit artikel precies hoe het zit.

Wanneer geef je je baby de eerste hapjes?

Baby’s die hun eerste hapjes eten zijn meestal tussen de 4 en de 6 maanden oud. Begin hier ook niet eerder mee.

De eerste 4 maanden zijn de darmen van je kleine eter nog niet klaar voor vast voedsel. Borstvoeding is dan de enige voeding die je baby hoort te krijgen. Als je eerder dan met 4 maanden begint met vast voedsel, kan je baby last krijgen.

Hoe weet je of je kind er echt klaar voor is?

Vaak zal je tussen de 4 en 6 maanden wat seintjes bespeuren die aangeven dat je kind naar de volgende fase wil. Als je de volgende punten herkent kun je voorzichtig beginnen met de eerste hapjes:

  • Op zijn of haar handje sabbelen of dingen in de mond stoppen;
  • Smakgeluidjes of hapbewegingen maken;
  • Veel interesse in jouw eten tonen en met de ogen de lepel van je bord naar je mond volgen;
  • Rechtop in de kinderstoel zitten;
  • Meer borstvoeding dan normaal willen. Een voorbeeld hiervan is dat je kind ‘s nachts weer wakker wordt voor voeding, terwijl daar eerst geen sprake van was.

Waar begin je?

Als je baby toe is aan de eerste hapjes, dan doemt gelijk de vraag op: hoe begin je met geven van vaste voeding? Het zijn de eerste hapjes van je baby, en die noemen we oefenhapjes.

  • Of je nu na 4, 5 of 6 maanden start; geef in het begin altijd kleine beetjes;
  • De oefenhapjes vervangen de melkvoeding niet. Geef dus ook niet te veel, anders heeft je kindje geen trek meer in melk.
  • Het beste kun je tussen twee voedingen of een uur na een voeding de hapjes geven.
  • Drie tot vier lepeltjes per keer is meer dan genoeg.
  • Probeer één à twee keer per dag oefenhapjes aan te bieden, en bouw dit steeds verder op. Tot je kleine 8 maanden oud is, is vast voedsel niet bedoeld als gehele maaltijd.

Wat mag een baby van 4 maanden eten?

Bij een baby van 4 maanden oud kun je beginnen met groente en fruit.

  • Welke eerste hapjes jij je baby precies voorschotelt is aan jou. Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Een lepeltje gaar gebakken vlees of vis is ook mogelijk. Begin met voeding die een zachte smaak heeft.
  • Start met 1 soort per dag.
  • Of je nu banaan, zoete aardappel of iets anders geeft, zorg dat het een goed gepureerd prakje is.
  • Zachte smaken zoals bloemkool, worteltjes en pompoen doen het vaak goed bij jonge eters. Bij zachte, lichtzoete smaken is het verschil met de smaak van borstvoeding niet zo groot.
  • Het is belangrijk om de smaken puur te houden, zodat je kleine fijnproever de verschillende soorten groente en fruit leert herkennen.
  • Las zo’n twee tot drie dagen in tussen elke nieuw soort voedsel dat je aanbiedt.
  • Ook handig: geef de hapjes ’s ochtends. Dan is je kind minder moe, dus krijg je een beter idee of het hapje in de smaak valt of niet.
  • Probeer naar advies van het Voedingscentrum af en toe ei en pindakaas aan te bieden voordat je kleine 8 maanden oud is. Door vroeg te starten met producten als ei en pindakaas leert het afweersysteem van je baby dat deze eiwitten geen kwaad kunnen en dat het afweersysteem er dus niet op hoeft te reageren. In het geval van pindakaas: kies voor 100% pindakaas zonder toevoegingen.

Zelf hapjes maken

Maak je zelf je babyhapjes? Dat is heel eenvoudig! Kook of stoom een groentesoort of kies voor wat fruit. De hapjes voor je baby mag je in het begin heel goed fijn prakken of malen. Je kleine moet al wennen aan een nieuwe smaak, en door zo fijn mogelijk te prakken is de overgang van het mondgevoel van melk naar de structuur van babyhapjes wat minder groot. Als je je hapjes home-made maakt, zorg er dan voor dat je geen zout, peper of andere kruiden toevoegt. Houd het hapje zo ‘clean’ mogelijk.

Herhaal & varieer

  • Herhaal een smaak gerust een keer of tien tot vijftien, zo raakt je kind eraan gewend.
  • Elke donderdag wortel zorgt voor herkenning, maar verveelt niet.
  • Lust je kind na twintig keer proeven nog steeds je spruitenhapje niet? Forceer het dan niet. Misschien is je kleine gewoonweg nog niet klaar voor die smaak.
  • Toch blijven proberen? Reik het hapje dan af en toe in mini hapjes aan je baby aan. Je weet maar nooit.

Wat mag een baby van 6 maanden eten? En wat niet?

Groente en fruit zijn altijd een goede en hartstikke gezonde keuze. Daarnaast mag je een baby van 6 maanden granen geven, zoals pap en (licht tarwe) brood. Etenswaren die je in het eerste jaar moet vermijden zijn rauw vlees en rauwe vis, te veel suiker, zout of verzadigde vetten, rauwe eieren en honing. Beren mogen in kinderliedjes dan wel altijd van de honingpot snoepen, maar voor je kleintje is dit een stuk minder goed.

Wanneer je de melkvoeding afbouwt en overgaat op vast voedsel is gevarieerd eten voor je kindje essentieel om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Herhalen én variëren is dus het mantra. Zo hou je het bovendien spannend en maak je van je baby een kleine culinaire avonturier.

Van hapjes naar een bord

Na acht maanden ga je de melkvoeding afbouwen en heeft je kind niet meer genoeg aan oefenhapjes. Hij of zij is klaar voor een echte maaltijd. Dit is het moment om nieuwe texturen te introduceren. Vul de hapjes aan met bijvoorbeeld een kleine portie kip, vis, tofu of peulvruchten. Als je kleine ervoor te porren is, is een beetje pasta, rijst, aardappel of wat couscous ook een goede toevoeging. Maak je zelf babyhapjes, dan kun je ze nu ook langzaam minder fijn malen of prakken. Voeg nog steeds geen zout toe.

Ook interessant voor jou