ZWANGER Doordat ik er misselijk ben, krijg ik niet veel voeding binnen. Wat kan ik doen? Is dit erg?

Help! Ik houd geen voeding binnen…

Oef, dat eerste trimester kan pittig zijn. Zeker als je extreem misselijk bent en wellicht zelfs vaak moet overgeven. Heel vervelend, maar gelukkig gaat het meestal snel weer over. Veel vrouwen die hier last van hebben vragen zich ook af: kan dit kwaad? En kan ik ervoor zorgen dat mijn baby, ondanks dat ik zelf weinig binnen krijg, genoeg voedingsstoffen ontvangt? 

Frederique, één van onze voedingskundigen, is hier duidelijk over:

“Je baby merkt er gelukkig niet veel van, als je veel moet overgeven. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat je baby voorrang krijgt. Hierdoor zal het kleintje in je buik niet snel te weinig binnenkrijgen.” 

Uiteraard zit hier wel een limiet aan, vertelt Frederique. “Neem absoluut contact op met je arts wanneer het vele overgeven aanhoudt of als je zelfs geen water meer kunt binnenhouden.” 

Goed, nu we dat weten rest nog de vraag: wat kun je doen aan die intense misselijkheid?

Ook hierover geeft Frederique tips:

  • Het helpt om bij het wakker worden, vóórdat je opstaat, iets kleins te eten en drinken. Denk aan een cracker en een glas water. 
  • Eet regelmatig en wat vaker kleinere porties. Eet daarnaast ook gevarieerd, zodat je voldoende van alle voedingsstoffen binnen krijgt. 
  • Lukt het niet om deze producten binnen te krijgen of te houden? Overleg met je huisarts of diëtist of je wellicht supplementen nodig hebt. 

Gezond blijven tijdens je zwangerschap is heel belangrijk, en kan ook helpen de kwaaltjes van het eerste trimester de baas te blijven. 

 

Ook interessant voor jou