ZWANGER Baby borstvoeding

Waarom drinkt mijn baby slecht?

Tot voor kort hadden jij en je baby geen problemen tijdens de voedingen: je kleintje dronk keurig zijn voeding op. Maar sinds kort draait je baby zijn hoofdje weg en wordt er (veel) minder gedronken dan normaal. Het is duidelijk merkbaar dat je kleine anders reageert. We vertellen je waarom, en of je je zorgen moet maken.

Als dit bij een paar voedingen gebeurt is er nog niet zoveel aan de hand, maar baby’s hebben voldoende borstvoeding nodig om goed te groeien. Als je het idee krijgt dat jouw kleintje structureel te weinig drinkt, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te ontdekken.

Het verzadigingsgevoel van je baby

Sommige baby’s zijn nou eenmaal niet zo hongerig. Baby’s hebben van nature een goed verzadigingsgevoel. Ze kunnen goed aanvoelen en aangeven wanneer ze voldoende hebben gedronken. Het drinktempo is hierbij heel belangrijk. Wanneer je baby gemiddeld zo’n 20 minuten drinkt, kun je ervan uitgaan dat-ie zelf goed kan bepalen hoeveel voeding hij of zij drinkt.

 

Minder drinken door griep of doorkomende tandjes

Natuurlijk kan het ook zijn dat je baby ineens slecht drinkt omdat er iets aan de hand is. Merk je lusteloosheid of koorts, of is je kindje huilerig en hangerig, en drinkt je baby merkbaar minder?

Niet zo lekker

Als baby’s zich niet zo lekker voelen, drinken ze vaak slechter. Wanneer je kleine last heeft, gaat het vaak na een paar dagen beter. Wanneer je baby ook diarree heeft en/of spuugt, is het belangrijk dat je goed blijft opletten of-ie nog voldoende plast. Bied ook liever wat vaker kleine beetjes aan. Neem altijd contact op met je huisarts wanneer je kleine koorts krijgt of het aantal plasluiers minder wordt.

Doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes kunnen flink pijn doen. Warm drinken voelt dan vaak niet fijn in het zere mondje van je baby. Je kunt proberen om je baby’s borstvoeding wat minder warm (afgekolfd en iets afgekoeld) aan te bieden. Wanneer je baby ouder is dan 6 maanden, mag je ook een broodkorstje geven. Dit kan fijn zijn om op te kauwen, wat de pijn wat kan verlichten.

Schade inhalen

Wanneer de griep of het tandenleed voorbij is, heeft je baby vaak wat meer trek. Je baby drinkt verrassend veel en haalt zo de “schade” weer in. Drinkt je baby slecht en wil je even van gedachten wisselen? Neem dan gerust contact op met ons voedingskundig team, wij denken graag met je mee.

 

KOAG/KAG-nr. 4334-0422-1777